bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Regulamente

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Proiect PHARE 2006/018-147.04.02.03.02.01.308  
Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Familiile aflate în Dificultate


 
        REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE
          (ROF)

CAPITOLUL I
DISPOZITII GENERALE

   Art. 1. (1) Centrul de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate, denumit în continuare C.C.S.F.D., este organizat si functioneaza ca serviciu de asistenta sociala in regim de zi pentru familiile aflate in dificultate, fiind componentă în structura Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, fără personalitate juridică, având sediul în Slobozia, Str. Episcopiei, nr. 3, judeţul Ialomiţa.
              (2) Infiintarea Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate se realizeaza in concordanta cu prevederile:
 Legii nr. 47/2006  privind sistemul national de asistenta sociala;
 Ordonantei Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale, modificata si completata prin Hotararea de Guvern nr.1007/2005;
 Hotararii de Guvern nr. 539/2005 pentru aprobarea Nomenclatorului institutiilor de asistenta sociala si a structurii orientative de personal, a Regulamentului–cadru de organizare si functionare a institutiilor de asistenta sociala;
 Ordinului  nr. 289/2006 pentru aprobarea Standardelor minime privind centrul de consiliere si sprijin pentru parinti si copii si a ghidului metodologic de implementare a acestor standarde;
 Prezentului regulament si ale altor prevederi legale in vigoare cu aplicabilitate in domeniul asistentei sociale.  

 Art.2  Principiile care stau la baza activitatii Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate:
A. Principiul respectarii drepturilor omului.
B. Principiul respectarii demnitatii umane.
C. Principiul nondiscriminarii.
D. Principiul asigurarii autonomiei persoanei.
E. Principiul asigurarii si respectarii intimitatii.
F. Principiul respectarii confidentialitatii.
G. Principiul libertatii de a consimti si de a decide.
H. Principiul implicarii si participarii active a beneficiarilor de servicii.
I. Principiul cooperarii si parteneriatului.

 Art.3   Obiectul de activitate al Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate il reprezinta asistenta si protectia sociala, a familiilor aflate in dificultate din municipiul Slobozia si din localitatile limitrofe.

Art. 4 Obiectivele fundamentale ale Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate, sunt urmatoarele:
 Prevenirea situatiilor de dificultate si de criza care pot duce la marginalizare si excluziune sociala pentru familiile din municipiul Slobozia si din localitatile limitrofe;
 Reducerea riscului abandonului si institutionalizarii copiilor proveniti din familii aflate in situatie de risc;
 Dezvoltarea relatiilor dintre parinti si copii.


 Art. 5 Organigrama, numarul de personal si statul de functii ale Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate, se aproba anual de catre ___________________, in conditiile legii si ale prezentului regulament.


CAPITOLUL II
SERVICII, PRESTATII SI ACTIVITATI

 Art.6 (1)  In scopul indeplinirii obiectului de activitate, aceasta unitate ofera servicii sociale si desfasoara activitati specifice in raport cu nevoile beneficiarilor si cu resursele economice de care dispune.
  (2) Serviciile si activitatile oferite si/sau realizate sunt complementare celor reglementate prin legislatia din domeniul protectiei copilului si familiei, precum si demersurilor si eferturilor propriei familii, asa cum decurg din obligatiile si responsabilitatile parintesti.
 (3) Serviciile si activitatile de asistenta si protectie sociala sunt oferite si/sau realizate cu consimtamantul persoanelor in cauza.

 Art.7  Serviciile sociale asigurate beneficiarilor Centrului, sunt:
 Consiliere psihologica individuala si de grup;
 Informarea cu privire la serviciile pe care le poate furniza centrul, la resursele existente in comunitate, la modalitatile de rezolvare a problemelor cu care se confrunta;
 Activitati de socializare si petrecere a timpului liber;
 Sprijin material de urgenta in vederea reducerii situatiilor de criza;
 Consiliere sociala.

Art.8  Activitatile fundamentale curente desfasurate in cadrul acestui centru sunt:
 Consilierea membrilor familiilor aflate in situatii de risc pentru depasirea unor situatii de dificultate (divort, pierderea locului de munca, conflicte intrafamiliale, boli cronice, decesul unui dintre soti, etc.) care pun in pericol atat stabilitatea familiei, cat si dezvoltarea copiilor sau genereaza riscuri de separare a copiilor de mediul lor familial;
 Informarea parintilor in vederea acoperirii nevoilor copiilor;
 Consolidarea abilitatilor si cunostintelor parintilor privind ingrijirea si educarea copilului;
 Sprijinirea si consilierea copiilor care au dificultati de dezvoltare si/sau integrare in familie, scoala, grupuri socio-profesional;
 Sprijinirea familiilor aflate in dificultate prin acordarea de ajutoare materiale si/sau financiare, in vederea depasirii unei nevoi/dificultati;
 Informarea comunitatii in ceea ce priveste serviciile oferite de centru, rolul sau in comunitate, accesarea serviciilor si modul de functionare, prin elaborarea de pliante si organizarea de campanii de sensibilizare a comunitatii.
 Orice alte activitati necesare si suficiente pentru indeplinirea obiectivelor si obiectului de activitate prevazute in prezentul regulament.


 CAPITOLUL III
BENEFICIARII CENTRULUI

 Art.9  Pot beneficia de serviciile si prestatiile oferite si/sau realizate in cadrul acestei unitati, persoanele care provin din familii care indeplinesc urmatoarele conditii:
 Familii in care se inregistreaza orice forma de violenta;
 Familii care au un intretinator in detentie;
 Familii care locuiesc in locuinte sociale si necesita interventii de urgenta;
 Familii in care un parinte sau ambii parinti sunt in somaj;
 Familii care au venituri foarte mici;
 Familii in care exista persoane infectate HIV/SIDA;
 Familii care au probleme de cuplu;
 Femei insarcinate in criza de sarcina;
 Tineri care se elibereaza din detentie;
 Tineri care au parasit sistemul de protectie sociala de tip rezidential.

 Art.10  (1) Nevoile beneficiarilor se evalueaza prin ancheta sociala si testare psihologica.
 (2) Ancheta sociala si testarea psihologica se efectueaza de catre specialistii din cadrul Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate.


CAPITOLUL IV
PLANIFICAREA SERVICIILOR

A. ADMITEREA IN CENTRUL DE CONSILIERE ŞI SPRIJIN PENTRU FAMILIILE AFLATE ÎN DIFICULTATE

Art.11 (1) Admiterea beneficiarului in centru se realizeaza prin cererea directa a acestuia sau prin transmiterea/referirea de la alte servicii comunitare.
            (2) Cererea sau, dupa caz, Fisa de semnalare a cazului se va depune la sediul Centrului de consiliere şi sprijin pentru familiile aflate în dificultate, unde va fi inregistrata in Registrul de evidenta a solicitantilor.

Art.12 (1) Dupa inregistrare, un profesionist din cadrul centrului realizeaza evaluarea initiala a solicitantului,  completand ulterior Fisa de evaluare initiala.
                      (2) In cazul in care se constata ca serviciile centrului raspund nevoilor solicitantului, i se cere acestuia actele necesare completarii dosarului. Acestea sunt, dupa caz:
 Copii dupa actele de identitate.
 Adeverinte de venit pentru toti membrii familiei;
 Acte medicale care sa ateste starea de sanatate a acestora.
                       (3) In cazul aprobarii cererii, se va emite o dispozitie de admitere in centru, semnata de catre  coordonatorul centrului. Dispozitia se emite in dublu exemplar, unul ramand, in original, la dosarul beneficiarului, iar unul se inmaneaza acestuia.
                       (4) In cazul in care se constata ca serviciile oferite de centru nu raspund nevoilor solicitantului, acesta este orientat catre servicii corespunzatoare nevoilor sale.

Art.13 (1) Ulterior admiterii in centru, intre coordonatorul CCSFD si beneficiarul de servicii, se va incheia un contract de furnizare a serviciilor sociale.
           (2) Modelul contractului de furnizare a serviciilor sociale care se vor acorda in centru este cel aprobat prin Ordinul nr. 73/1.03.2005 al ministrului munci, solidaritatii sociale si familiei.

 

 

 

B. EVALUAREA BENEFICIARILOR

a. EVALUAREA PSIHOLOGICA

Art.14 (1) Ulterior admiterii in centru se realizeaza evaluarea detaliata a beneficiarilor. Aceasta cuprinde: realizarea anchetei sociale si evaluarea psihologica a copilului si a familiei.
           (2) Evaluarea psihologica se realizeaza de catre psihologul din cadrul centrului.

Art.15 (1) Prin evaluarea psihologica se va verifica si analiza, situatia psihica si starea de sanatate a membrilor familiei, nevoile si resursele acestora.
           (2) Constatarile evaluarii psihologice vor fi prezentate pe larg intr-o fisa de evaluare psihologica a copilului sau a familiei, dup caz.
           (3) Rezultatele evaluarii psihologice vor fi luate in considerare in elaborarea planului personalizat de interventie al fiecarui beneficiar.

b. EVALUAREA SOCIALA

Art.16 (1) Evaluarea sociala a beneficiarilor este realizata de asistentul social al centrului, datele obtinute fiind cuprinse in ancheta sociala.
Art.17 (1) Prin ancheta sociala se va verifica si analiza, prin deplasarea la domiciliul familiei si prin studiul actelor doveditoare, situatia socio-economica si starea de sanatate a membrilor familiei pentru care s-a solicitat admiterea in centru.
           (2) Constatarile anchetei sociale vor fi prezentate pe larg intr-un raport al anchetei sociale, cu mentionarea datelor culese si a actelor puse la dispozitie, precum si a eventualelor propuneri.
           (3) Rezultatele evaluarii sociale vor fi luate in considerare in elaborarea planului personalizat de interventie al fiecarui beneficiar.

C. DOSARUL BENEFICIARULUI

Art.18 Pentru fiecare persoana/familie care beneficiaza de servicii in cadrul centrului, se intocmeste un dosar care trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele acte:
 Cererea pentru acordarea de servicii.
 Copii dupa actele de identitate.
 Acte medicale care sa ateste starea de sanatate.
 Acte care sa ateste situatia veniturilor familie.
 Fisa de identificare a cazului.
 Fisa de evaluare initiala.
 Dispozita de admitere in centru.
 Fisa de deschidere a cazului.
 Raportul de ancheta sociala din care sa reiasa situatia socio-economica a familiei.
 Fisa de evaluare psihologica initiala.
 Fisa de evaluare psihologica.
 Contractul de furnizare a serviciilor sociale.
 Planul personalizat de interventie.
 Raport de vizita a familie.
 Fisa de consiliere psihologica.
 Raportul de monitorizare/evaluare a cazului.
 Fisa de inchidere a cazului.
 Dispozitia de incetare a masurii de asistenta in centru.
 Raportul de monitorizare post-servicii.

Art.19 (1) Dosarul astfel completat va fi gestionat de care personalul specializat al centrului.
           (2) Dosarul beneficiarului se va afla la Centrul de consilire si sprijin pentru familiile aflate in dificultate, in original.

 

 

 

CAPITOLUL V
DREPTURI SI OBLIGATII ALE BENEFICIARILOR CENTRULUI DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU FAMILIILE AFLATE IN DIFICULTATE

 
 Art.20 (1) Beneficiarilor acestei unitati li se asigura si garanteaza exercitiul tuturor drepturilor si libertatilor  consacrate in Constitutia Romaniei si actelor normative in vigoare.
            (2) Urmare a raporturilor care rezulta din oferirea de servicii in aceasta unitate, beneficiarilor li se asigura si garanteaza beneficiul si/sau urmatoarele drepturi:
 Dreptul la intimitate.
 Dreptul de a renunta la serviciile acestei unitati.
 Dreptul de a circula liber.
 Dreptul de a participa la toate activitatile care se organizeaza in cadrul centrului.
 Dreptul de a sesiza orice nemultumire in ceea ce priveste calitatea serviciilor care le sunt oferite.
 Dreptul de a-si pastra identitatea si relatiile familiale.
 Dreptul de a se exprima liber asupra oricarei probleme ce-l priveste indeaproape.
 Dreptul la protectia  impotriva oricarei forme de violenta sau abuz (fizic, psihic, social, etc.).

Art.21 (1) Beneficiarii acestei unitati au toate drepturile, indatoririle si obligatiile ce le revin potrivit Constitutiei Romaniei si actelor normative in vigoare.
             (2) Urmare a raporturilor care rezulta din asistarea in aceasta unitate, beneficiarii au urmatoarele obligatii si indatoriri:
 sa frecventeze centrul conform programului stabilit.
 sa foloseasca si sa pastreze cu grija bunurile personale si colective.
 sa nu instraineze bunurile personale si ale unitatii.
 sa aiba o comportare demna si civilizata, precum si o tinuta corespunzatoare.
 sa respecte personalul acestei unitati si alte persoane cu care acestia relationeaza
 sa relationeze adecvat cu ceilalti colegi din cadrul acestei unitati si sa se respecte reciproc
 sa colaboreze activ cu toti angajatii centrului.
 sa respecte regulile igienico-sanitare.

Art.22 (1) Incalcarea repetata a obligatiilor prevazute la art.21, alin.2, atrage incetarea asistentei in aceasta unitate
           (2) Incetarea asistentei in aceasta unitate se realizeaza prin dispozitia coordonatorului centrului, la propunerea managerului de caz.

 

CAPITOLUL VI
OBLIGATII ALE PERSONALULUI DIN  CADRUL CENTRULUI DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU FAMILIILE AFLATE IN DIFICULTATE

Art.23  (1) In cadrul raporturilor cu beneficiarii, personalul angajat in aceasta institutie are obligatia de a respecta si asigura exercitiul tuturor drepturilor prevazute in legile tarii si prezentul regulament.
            (2) In exercitarea atributiilor de serviciu personalul angajat in cadrul acestei unitati are urmatoarele obligatii:
a) sa respecte programul de lucru.
b) sa indeplineasca sarcinile de serviciu prevazute in fisa postului.
c) in caz de necesitate sa se prezinte la serviciu si in afara orelor de program.
d) sa respecte normele de deontologie profesionala.
e) sa respecte secretul profesional si confidentialitatea datelor personale.
f) sa aiba comportamentul adecvat fata de beneficiari.
g) in timpul exercitarii sarcinilor de serviciu personalul trebuie sa poarte tinuta adecvata activitatilor pe care le indeplineste.
h) sa indrume beneficiarii in activitatile cotidiene.
i) sa organizeze programe recreative si de socializare pentru beneficiari.
j) sa evalueze si sa monitorizeze trimestrial evolutia beneficiarilor.
k) sa adapteze programele de interventie specifica la nevoile prezente ale beneficiarilor.
l) sa respinga orice foloase atat de la beneficiari, cat si de la reprezentantii acestora.
m) sa comunice catre superiorul ierarhic problemele ivite in timpul serviciului.
n) sa cunoasca, sa respecte si sa aplice integral pachetul minimal de proceduri prevazute de prezentul regulament.
o) sa desfasoare toate activitatile in conditii care sa asigure si sa garanteze securitatea bneficiarilor acestei unitati.

Art.24  Nerespectarea obligatiilor prevazute in Regulamentul de organizare si functionare Centrului de Consiliere si Sprijin pentru Familiile Aflate in Dificultate, a Regulamentului de ordine interioara, a contractului individual de munca, a fisei postului, atrage sanctiuni disciplinare, patrimoniale si penale conform Codului muncii, Codului civil si Codului penal roman.

Art.25 (1) Sanctiunile disciplinare ce se pot aplica personalului angajat in conformitate cu prevederile Codului muncii sunt:
 lit.(a) -  avertismentul scris.
 lit.(b) - suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare.
 lit.(c) - retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea pentru o perioada care nu poate depasi 60 de zile.
 lit. (d) - reducerea salariului de baza pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
 lit.(e) - reducerea salariului de baza si/sau dupa caz a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%.
 lit.(f) - desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
          (2) Sanctiunile disciplinare vor fi constatate si aplicate in conditiile prevazute de Codul Muncii.

CAPITOLUL VIII
STRUCTURA ORGANIZATORICA

CAPITOLUL VIII – SUBCAPITOLUL I
COORDONAREA CENTRULUI DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU FAMILIILE AFLATE IN DIFICULTATE

Art. 26 (1) Conducerea curenta a Centrului de consiliere si sprijin pentru familiile aflate in dificultate este asigurata de coordonatorului centrului.
            (2) Functia de coordonator al centrului se ocupa prin concurs sau, dupa caz, prin examen, in conditiile legii.
            (3) Numirea si eliberarea din functie, precum si sanctionarea disciplinara a coordonatorului de centru se face prin dispozitia Episcopului Sloboziei si Calarasilor.
                       (4) Eliberarea din functie, precum si sanctionarea disciplinara a coordonatorului de centru se dispune cu respectarea prevederilor legislatiei muncii, a prevederilor statutului de organizare şi funcţionare al BOR, la sesizarea organelor de control, a comisiilor speciale de verificare a activitatii in domeniu, precum si la sesizarea altor organe de control in domeniu, sustinuta de acte justificative.

Art.27 Persoana desemnata sa coordoneze aceasta unitate raspunde de buna functionare si administrare a centrului in realizarea scopului si obiectivelor ce-i revin potrivit legii, indeplinind, in conditiile legii, urmatoarele atributii principale:
a) Asigura organizarea, coordonarea, indrumarea si controlul activitatii centrului.
b) Raspunde de calitatea serviciilor sociale contractate cu beneficiarii centrului si dispune, in limita competentelor, masuri de organizare in vederea imbunatatirii acesteia, sau, dupa caz, face propuneri superiorului ierarhic.
c) Raspunde de administrarea patrimoniului Centrului de consiliere si sprijin pentru familiile aflate in dificultate.
d) Face propuneri privind organigrama, statul de functii si numarul de personal pentru centru.
e) Controleaza activitatea personalului centrului, sanctiunile disciplinare si raspunderea materiala, respectiv recompensele, in conditiile legii.
f) Stabileste competentele, raspunderile si intocmeste fisa postului pentru fiecare angajat din centru.
g) Elaboreaza, propune si implementeaza proiecte care au ca scop imbunatatirea activitatii centrului.
h) Intocmeste raportul anual de activitate.
i) Propune participarea personalului de specialitate la programele de instruire si perfectionare.
j) Monitorizeaza si evalueaza respectarea prevederilor legale in domeniul furnizarii serviciilor sociale.
k) Indeplinestre orice alte atributii prevazute de lege, de prezentul regulament sau stabilite de supeirul ierarhic.


CAPITOLUL VIII – SUBCAPITOLUL II
PERSONALUL CENTRULUI DE CONSILIERE SI SPRIJIN PENTRU FAMILIILE AFLATE IN DIFICULTATE

Art. 28 (1) Personalul Centrului de consiliere si sprijin pentru familiile aflate in dificultate se structureaza in personal de conducere, personal de specialitate si personal auxiliar.
            (2)  Personalul acestei unitati are statutul de personal contractual si se supune, in ceea ce priveste initierea, derularea si incetarea relatiilor de munca, drepturile si obligatiile, precum si raspunderea materiala si disciplinara, reglementarilor Legii nr.53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 29 Selectarea, numirea si angajarea personalului Centrului se face prin concurs organizat de catre Episcopia Sloboziei si Calarasilor, cu respectarea:
 Conditiilor de studii de specialitate si de vechime.
 Numarului de personal aprobat.
 Resurselor financiare alocate prin buget pentru salarizarea personalului.

Art.30 (1) Personalul acestei unitati isi desfasoara activitatea in limitele legii si cu respectarea atributiilor stabilite in fisa postului pe care il ocupa.
            (2) Fisa fiecarui post este intocmita de coordonatorul unitatii.
            (3) Dupa aprobare, un exemplar al fisei postului va fi inmanat, sub semnatura, persoanei care ocupa postul respectiv, un exemplar va ramane la seful ierarhic, iar al treilea exemplar se pastreaza la compartimentul de personal al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.
 
Art.31  Salarizarea personalului centrului se stabileste potrivit legislatiei aplicabile salariilor din sistemul bugetar specifica personalului contractual.

 


CAPITOLUL IX
DISPOZITII FINALE

Art.32 Coordonatorul Centrului de consiliere si sprijin pentru familiile aflate in dificultate are obligatia de a aduce la cunostinta personalului acestei unitati, cat si beneficiarilor serviciilor acordate, prevederile prezentului regulament.

Art. 33 Incalcarea prevederilor prezentului regulament constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform normelor legale in vigoare.

Art.34 Modificarea si completarea prezentului regulament se realizeaza prin dispozitie a coordonatorului centrului si a coordonatorului de proiect.

Art.35  Prevederile prezentului regulament se completeaza cu reglementarile legale in vigoare.

Art.32 Coordonatorul Centrului de consiliere si sprijin pentru familiile aflate in dificultate are obligatia de a aduce la cunostinta personalului acestei unitati, cat si beneficiarilor serviciilor acordate, prevederile prezentului regulament.

Art. 33 Incalcarea prevederilor prezentului regulament constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform normelor legale in vigoare.

Art.34 Modificarea si completarea prezentului regulament se realizeaza prin dispozitie a coordonatorului centrului si a coordonatorului de proiect.

Art.35  Prevederile prezentului regulament se completeaza cu reglementarile legale in vigoare.

 

Cautare in site

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana în Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a
Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania (http://www.infoeuropa.ro)

Contact

Adresa: Slobozia, str. Episcopiei, nr. 2
 
Telefon:  0243 231 711;int:141
 
E-mail: ascmb@yahoo.ro / sectorulsocialmisionar@yahoo.com